Häpnadsväckande fakta om kemi som kommer röra om i hjärnkontoret

Varje år flyttas Hawaii 7,5 cm närmare Alaska

Detta är på grund av så kallad plattektonik. Jorden är indelad i tektoniska plattor, det är svårt att avgöra exakt hur många tektoniska plattor som existerar, men man brukar tala om runt ett tiotal stora och viktiga plattor, samt ett stort antal mindre plattor. I detta fall så befinner sig Hawaii i den så kallade ”Stillahavsplattan” och Alaska befinner sig i den ”Nordamerikanska kontinentalplattan”. Dessa tektoniska plattor är i konstant rörelse som kontrolleras av oerhört starka och varma magmaströmmar i jordens inre, dessa kallas för konvektionsströmmar. Strömmarna fungerar som ett gigantiskt transportband som väldigt långsamt flyttar de tektoniska plattorna som sitter ovanpå dem. Detta är det som driver Hawaii 7,5 centimeter närmare Alaska varje år. Man kan jämföra denna hastighet med hur fort våra naglar växer.

Tändaren uppfanns före tändstickan

Tändstickan, som uppfanns av engelsmannen John Walker, uppfanns inte förens 1826. Dock var dessa tändstickor inte särskilt pålitliga, de funkade inte alltid. År 1831 uppfann fransmannen Charles Sauria en tändsticka som använde sig av vit fosfor. Dessa tändstickor blev mycket framgångsrika, dock hade de lite problem med. Den vita fosforen gjorde att tändstickorna tändes även när man inte ville att de skulle tändas, och vit fosfor är även mycket giftigt. Det var inte förens 1900-talet som den vita fosforen byttes ut mot ämnen som inte var giftiga. Tändaren uppfanns 1823, tre år innan tändstickan, av en tysk man vid namn Johann Wolfgang Dobereiner.

-40 Fahrenheit är lika mycket som -40 Celsius

Temperaturenheten Fahrenheit (°F) används enbart i USA, inga andra länder i hela världen använder Fahrenheit som temperaturenhet. I grund och botten är orsaken till att USA inte har konverterat till Celsius (°C) som alla andra länder använder, slöhet. Amerikaner är vana vid att använda sig av olika mätningar som behållits sedan USA var en brittisk koloni, så varför ska de ändra system när det de har fungerar? Celsius används som sagt av resten av världen. 30 grader Celsius är lika med 86 grader Fahrenheit, 0 grader Celsius är lika med 32 grader Fahrenheit. Så faktumet att -40 grader Celsius och -40 grader Fahrenheit är lika mycket är väldigt konstigt.

Den genomsnittliga personen går 5 varv runt jorden under en livstid

Den genomsnittliga och normala personen går cirka 7500 steg varje dag, om man upprätthåller detta genomsnitt och lever tills man är 80 år gammal, så har man gått ungefär 216,262,500 steg under sin livstid. Detta betyder att man under sin livstid går en sträcka som är cirka 177027 km lång, vilket är ungefär som att gå fem varv runt jorden.

I en normal person finns det så mycket DNA att det kan sträcka sig från solen till Pluto och tillbaka, 17 gånger

Den mänskliga kroppen innehåller cirka 37 triljoner celler. Varje cell innehåller 23 DNA-molekyler som i sig innehåller 500 000 till 2,5 miljoner nukleotider. Nukleotider är alltså det som DNA är uppbyggt av, och det finns fem stycken olika. Adenin, Guanin, Cytosin, Uracil och Tymin. DNA-molekyler är ungefär fem centimeter långa i genomsnitt. Alltså, om man plockar ut alla DNA-molekyler och lägger dem på rad, så skulle dessa sträcka sig från solen till Pluto och tillbaka, 17 gånger. Då allt DNA skulle adderas upp till en längd på 2 x 10^14 meter, och längden till Pluto från solen och tillbaka är 1,2 x 10