Hjärnans kemi

Att vår kropp är fantastisk kan vi alla vara överens om och hjärnan är en av de mest imponerande sakerna om man tittar på människokroppen. Hur vi tänker och varför vi tänker på ett speciellt sätt är många gånger en gåta. Alla reagerar vi olika vid olika händelser och hjärnan kan många gånger spela oss ett spratt och få oss att tro att det är på ett sätt då det i verkligheten ser helt annorlunda ut.

Olika reaktioner vid spel

Vid spel av olika slag så kan hjärnan reagera på flera olika sätt, vissa blir stressade och andra verkar ta det mesta med ro. När man börjar närma sig en större vinst på ett jackpottspel kan nog stressa upp de flesta om det ligger flera miljoner i potten som man kan ha möjlighet att vinna. Helt klart så ökar stresspåslaget vid situationer som denna. Många gånger så kanske man inte tänker helt klart när man spelar sällskapsspel utan man är så inne i att man vill vinna så man tar hänsyn till de medspelare man spelar mot som man
borde.

Andra reaktioner hos hjärnan

Blyghet är också något som triggas i våra hjärnor ibland. För vissa så kan detta vara ett stort problem och hos andra så kanske man inte bryr sig så mycket. Tomas Furmark som forskar om blyghetens kemi i hjärnan säger i en artikel om detta: “Man skulle kunna tänka sig att blyghet är motsatsen till äventyrslust när det gäller dopamin” För många så kan det vara ett stort bekymmer med detta och får arbeta med detta hos samtalsterapeuter och liknande. Det kan vara komplext att komma fram till hur man kommer över vissa fobier och liknande och det gäller att man får den hjälp man behöver.

Hjärnan är en fascinerande skapelse

Att vi kan träna upp vår hjärna att förbättra minne och liknande det är redan känt. Men hur man är så olika mellan olika personer kan många gånger fortfarande vara ett mysterium. Med hjälp av kognitiv träning så förbättras arbetsminnet relativt snabbt och hjärnan utvecklats. Man arbetar inom forskningen att hitta träningsmetoder som ska hjälpa personer med exempelvis ADHD. Hur vår hjärna reagerar på olika saker är något som fascinerat både forskning och många andra.