Alla som fundera på en utbildning inom kemi har säkert också frågat sig vilket typ av jobb detta sedan kan leda till. I det stora hela finns det många möjligheter men det beror mycket på inriktningen man själv väljer under sin utbildning. Här tar vi en snabb titt på kemist som yrke och vilka typer av jobb en kemiutbildning kan öppna upp för.
En kemist är en väldigt bred titel som innefattar många olika slags yrken. Av denna anledning ser man sällan titeln användas på det sättet. Istället blir det mer specialiserade titlar, som analytisk kemist, forensisk kemist, processkemist, miljökemist med mycket mera.
Personer med en utibldning inom kemi kan således hitta jobb hos en rad olika arbetsgivare idag. Så mycket har en fot inom detta ämne och någonstans i ledet för en produkt kan det mycket väl har funnist en kemist inblandad som hjälpt till att utveckla eller testat den för att visa att den är säker för allmänheten.
En hel del kemister kan hittas inom just produktutveckling och arbetar i laboratorier med analyser av alla dess slag. De kan också hittas inom många vårdområden då kemi är underliggande för alla former av läkemedelsutveckling och kvalitetssäkring av dem.
Sveriges akademikers centralorganisation har själv sagt att arbetsmarknadsprognosen för kemister idag ser ganska bra ut, vilket är något man alltid vill höra för det ämne man är intresserad av att studera. Det betyder dock inte att man automatiskt kommer att få jobb när man är färdig med utbildningen. Det gäller fortfarande att göra sitt och presentera sig väl.
För att bli någon form av kemist krävs minst en akademist utbildning. Vilket betyder tre års studier. Det finns även påbyggnasstudier på avancerad nivå som motsvarar ytterligare två års studier och ger en så kallad masterutbildning inom ett ämne.