Kända kemister genom tiderna

Kemi är ett ämne som utvecklats mycket genom tiderna och där det gjorts många banbrytande upptäckter. Här ska vi ta en titt på de mest kända namnen genom världshistorien vars forskning förändrat förutsättningarna för både ämnet, samhället och människan.

Marie Curie

Marie Curie är ett av de största namnen inom både kemin och fysiken i världshistorien och tilldelas Nobelpris i bägge ämnena. Hon föddes i Warszawa, Polen (som då tillhörde Kejsardömet Ryssland) 1867 och flyttade senare till Frankrike för att studera. Där träffade hon även sin blivande make Pierre Curie, som hon skulle bedriva både mycket och viktig forskning med. De började studera det nyupptäckta fenomenet radioaktivitet tillsammans, särskilt det mycket radioaktiva materialet uraninit.

Till slut lyckades de utvinna två grundämnen från materialet. De fick namnen Polonium (från Maries hemland) och Radium (på grund av dess egenskaper). För detta fick hon nobelpriset 1911. Redan 1903 hade hon blivit den första kvinnliga nobelpristagaren för sin forskning om radioaktivitet. Än idag är hon den enda kvinnan som vunnit två nobelpriser, samt en av blått två att vinna i två olika kategorier. Marie Curie avled 1934 av aplastisk anemi, troligen av strålningen i hennes laboratorium.

John Dalton

John Dalton var en framgångsrik brittisk kemist och fysiker. Han föddes 1766 i det lilla samhället Eaglesfield och tillskansades sig merparten av sina kunskaper på egen hand. Han började göra egna undersökningar, bland annat metrologiska sådana. Via den forskningen kom han in på gasblandningar, vilket resulterade i en lag som benämner just detta, idag känt som Daltons Lag.

Senare ställde han upp den för kemin väldigt avgörande lagen om de multipla proportionerna. Eftersom hans forskning saknade rätt utrustning, kunde inte teorin om atomernas uppbyggnad verifieras förrän andra forskare bekräftats Daltons studier. Dalton var även den som insåg att Kol var ett grundämne. Efter hans död testamenterade Dalton sina ögon för forskning om färgblindhet, vilket ledde till stora upptäckter på det området.

Dmitrij Mendelejev

Dmitrij Mendelejev var en berömd rysk kemist, mest känd som det periodiska systemets fader. Mendelejev föddes 1834 i Sibirien, men flyttade i sin ungdom tillsammans med modern till först St. Petersburg och sedermera Moskva. I Moskva inledde han sina universitetsstudier 1850 och bar där med sig ett intresse för naturvetenskapen från barndomen. Efter att han avslutade sina studier förvärrade Mendelejevs tuberkulos och flyttade på läkares inrådan till Krim, där han fick anställning som vetenskapslärare. Efter att Krimkriget bröt ut var han i omgångar situerad på universitet i Paris, Heidelberg och St. Petersburg där han undervisade och bedrev forskning.

Svante Arrhenius

Svante Arrhenius var en känd svensk kemist som föddes i Balingsta församling 1859. Han blev historisk som den första svenska nobelpristagaren någonsin när han fick priset i Kemi 1903. Priset fick han för sitt arbete kring elektrolytiska dissociationsteori. Teorin handlar om ledningsförmågan hos lösningar av så kallade elektrolyter. Hans forskning förändrade inte bara kemområdet, utan fick stor påverkan även på olösta problem inom t.ex. astrofysiken, geofysiken, geologin, meteorologin och fysiologin.

Tillsammans med Wilhelm Ostwald och Jacobus Henricus van’t Hoff räknas Arrhenius som den fysikaliska kemins grundare. Teorin om att hastigheten för kemiska reaktioner varierar med temperatur blev till Arrhenius ekvation. Arrhenius var verksam inom många olika forskningsområden, såsom fysiologi, meterologi och kosmologi. Men det var inom kemin som han gjorde störst upptäckter. Arrhenius var under större delen av sin karriär verksam vid Stockholms universitet.